Ponad 25% masy białek w organizmie ludzkim stanowi kolagen. Jego właściwy stan wpływa na to, czy nasza skóra będzie jędrna i elastyczna, czy też pokryta zmarszczkami i obwisła. Kolagen, jak to malowniczo opisują autorzy Biochemii Harpera, w przypadku zębów i kości jest niczym „stalowe pręty w zbrojonym betonie”. Stanowi główny składnik ścięgien i odpowiada za ich wytrzymałość. Aby kolagen w organizmie skutecznie pełnił swoją funkcję, należy zapewnić jego odpowiednią podaż w diecie.
Ojciec Grzegorz zalecał wówczas galaretki, szczególnie z giczy cielęcych. Stan kolagenu wymaga również właściwej suplementacji diety. Podstawową substancją, której nie może zabraknąć w organizmie jest witamina C.
W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stosujemy ją w formie, która jest łagodna dla żołądka, a przez to bezpieczna, ponadto pochodzi ze źródeł naturalnych. Drugim bardzo ważnym czynnikiem, który zwiększa produkcję kolagenu jest krzem. Najlepiej jest pozyskiwać go z naturalnych źródeł, np. odwarów z ziela skrzypu i rdestu ptasiego. Dlatego zalecamy mieszankę ziołową OrganicKrzem, która wspomaga profilaktykę osteoporozy, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci oraz sprzyja eliminacji z organizmu aluminium.