Żyjemy w czasach, w których dochodzi do integracji farmakoterapii i tradycyjnych procedur medycznych takich jak np. fitoterapia. Istnieją grupy chorób, w których dominującą rolę w przywracaniu zdrowia odgrywają leki naturalne i tak się przedstawia sytuacja w przypadku chorób układu pokarmowego. Istnieją także jednostki chorobowe, w których dominującą rolę odgrywają leki syntetyczne, w stosunku do których leczenie ziołowe jest komplementarne. Takimi chorobami są choroby układu krążenia, gdzie leki ziołowe odgrywają nieco mniejszą rolę.
Jeżeli chodzi o typowe surowce zielarskie używane w kardiologii to na czoło wysuwa się kwiatostan głogu. Najczęściej rekomendujemy swoim pacjentom zażywanie Cardiobonisolu, Cardiobonu, bądź Cardiobonisanu. We wszystkich tych recepturach znajdują się substancje czynne z głogu.
O ile kwiatostan głogu można nazwać królem serca, tak królem układu naczyń krwionośnych, zwłaszcza tętniczych i włosowatych jest liść miłorzębu japońskiego (znajduje się on m.in. w Cardiobonisolu lub Cardiobonie). Jedną z własności miłorzębu wykorzystywaną w chorobach układu krążenia jest przeciwdziałanie tworzeniu się zakrzepów naczyniowych. Kolejnym surowcem zielarskim, który należy wymienić jako ważny w przypadku chorób układu krążenia jest ziele serdecznika. Nie można zapomnieć, że wiele problemów zdrowotnych układu sercowo-naczyniowego ma źródło w emocjach, dlatego czasami warto odwołać się do typowych uspokajających surowców zielarskich takich jak: kozłek, chmiel, melisa, męczennica.
Wykorzystując rośliny w leczeniu i profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego pamiętać należy, że są źródłem antyoksydantów, a stres oksydacyjny zwiększa prawdopodobieństwo zdarzeń sercowo-naczyniowych. Mamy całą paletę żywności prozdrowotnej, którą można wykorzystać w hamowaniu tego stresu. Korzystnie wpływają na niego substancje czynne zawarte w składnikach diety śródziemnomorskiej, na czele z ekstraktem z czerwonego wina, który bogaty jest w resweratrol. Oczywiście wino można konsumować w umiarkowanych ilościach, jednak budzi to pewne kontrowersje z uwagi na zawartość alkoholu. Dlatego ekstrakt ze skórek winogron może być optymalnym rozwiązaniem, zwłaszcza podawany w formie podobnej jak wino, czyli podjęzykowo w kroplach. Jednak nie musimy się odwoływać jedynie do czerwonego wina. Bardzo silne antyoksydanty spotykane są w owocach jagodowych, zwłaszcza w aronii, ale także w borówce czarnej, żurawinie i innych. Antyoksydacyjnie działa także zielona herbata. Wszystkie te składniki znajdują się w rekomendowanym w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza preparacie Vitalbon. Ważnym elementem leczenia jest również dbanie o prawidłowy poziomu cholesterolu. Do tego też wykorzystywane są naturalne surowce np. te, które zawiera Lipobon complex.