Ilość osób, które chorują na cukrzycę stale wzrasta. Ma to związek zarówno z epidemią otyłości, jak i z masowym dosładzaniem różnego rodzaju produktów spożywczych, które wydają się niesłodkie, np. jogurtów. Mówiąc krótko, cywilizacja pcha nas w objęcia cukrzycy. Na szczęście są też dobre informacje wynikające z cywilizacyjnych zwyczajów. Okazuje się, że kawa naturalna może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II. Prestiżowe czasopismo Journal of Internal Medicine poinformowało, że kawa parzona z użyciem ekspresu ciśnieniowego i pita w ilości 2–3 filiżanek dziennie może o 60% zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Co ciekawe, kawa parzona w sposób w Polsce zwany po turecku, a w istocie nie mającym nic wspólnego z Turcją, tego efektu nie wykazywała. Z cukrzycą walczy człowiek od zawsze z użyciem naturalnych produktów. Zwykle były to zioła obniżające poziom glukozy w surowicy lub te, które przyczyniały się do ograniczenia powikłań wywoływanych przez cukrzycę, a teraz okazuje się, że również kawa może nam w tej walce pomóc.
Przypominamy, że W CZOG u osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym sugerujemy spożywanie Glukobonisanu 2–3 razy dziennie napar z 1 saszetki. Redukcje poziomu glukozy w surowicy można uzyskać stosując także Alerbon zawierający wysokiej jakości olej z nasion czarnuszki siewnej. Preparaty naturalne pomocne są także w profilaktyce powikłań, jakie wywoływać może cukrzyca. My zalecamy w celu ochrony siatkówki oka, suplement diety Oculobon, a także Venobon, w skład którego wchodzi ekstrakt z liścia miłorzębu i nasion kasztanowca.