Cukrzyca uznana została przez WHO za chorobę cywilizacyjną. Nie mogło stać się inaczej, skoro rozprzestrzenia się tak gwałtownie. Według danych statystycznych przedstawionych przez WHO w 2016 r. liczba chorych w 2014 r. osiągnęła już 422 mln, co oznacza czterokrotny wzrost zachorowań w stosunku do 1980 roku (108 mln). Szacuje się, że w 2030 roku cukrzyca będzie siódmą z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Dlatego coraz większego znaczenia nabiera skuteczna profilaktyka cukrzycy, zwłaszcza prowadzona w oparciu o preparaty naturalne.
Główną własnością ziół wykorzystywaną w terapii cukrzycy, która ma na celu redukcję poziomu glukozy w surowicy krwi, jest hamowanie aktywności α‑glukozydaz, czyli enzymów, które uczestniczą w trawieniu cukrów złożonych, np. skrobi. Skutkiem działania inhibitorów α‑glukozydaz jest wolniejsze narastanie poziomu glukozy w surowicy krwi. Surowce zielarskie mogą zwiększać wydzielanie insuliny, jednakże nieznacznie. Zioła wpływają także na hamowanie obwodowej insulinooporności. Niektóre z produktów roślinnych, np. kora cynamonowca cejlońskiego, działają insulinopodobnie, stymulując receptory insuliny w tkankach.
W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza w przypadku podwyższonego poziomu cukru we krwi wykorzystujemy mieszankę ziołową Glukobonisan. Jej receptura łączy zioła o wielu kierunkach działania:
OWOCNIA FASOLI zmniejsza stężenie glukozy we krwi po posiłku, wspomaga redukcję masy ciała, zmniejsza apetyt.
ZIELE POKRZYWY zmniejsza stężenie glukozy we krwi po posiłku, zwiększa wrażliwość na insulinę w komórkach tłuszczowych.
ZNAMIONA KUKURYDZY wykazują efekt moczopędny.
KORA CYNAMONOWCA obniża poziom glukozy w surowicy krwi – działa na komórki podobnie jak insulina.
LIŚĆ MORWY BIAŁEJ zmniejsza stężenie glukozy we krwi po posiłku.