Zespoły badawcze z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev (Izrael) oraz Nanyang Technological University w Singapurze przebadały sześć różnych słodzików (aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K). Okazało się, że nawet stężenie 1 mg/ml w produktach spożywczych może działać toksycznie na drobnoustroje zamieszkujące nasze jelita. Ich spożycie jest tak powszechne, i to nie tylko przez chorych na cukrzycę, że powodują wręcz zanieczyszczenie środowiska, bo można je wykryć nawet w wodzie pitnej i glebie. Dlatego apelujemy do osób chorych na cukrzycę o rozsądne stosowanie słodzików i przypominamy, iż wiele naturalnych produktów posiada właściwości redukujące poziom glukozy w surowicy krwi. Dołączenie ich do farmakoterapii wedle naszych obserwacji może spowodować bardzo korzystne działanie.
Najczęściej używanym w Centrum Ziołolecznictwa w przypadku cukrzycy suplementem diety jest Glukobonisan, który sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy w surowicy krwi.
Czasami zalecamy także Alerbon, który posiada wysokiej jakości olej z nasion czarnuszki siewnej. Także ten surowiec może obniżać poziom cukru w surowicy krwi.
Dodatkowo, jak wykazały badania na zwierzętach, olej z czarnuszki może hamować powstawanie neuropatii cukrzycowej, czyli uszkodzenia włókien nerwowych związanego z cukrzycą