Prezentujemy nasz nowy sklep internetowy

Nieustannie zmieniamy się dla Państwa, dlatego usprawniliśmy działanie naszego sklepu internetowego. Niestety wiąże się to z koniecznością utworzenia nowych kont użytkowników.

Można to zrobić podczas składania zamówienia lub klikając w poniższy przycisk.

Przepraszamy za niedogodność, dziękujemy za wyrozumiałość i życzymy udanych zakupów.

~Zespół BONIMED

Błonnik dobry na zaparcia i odchudzanie

O tym, że błonnik przyczynia się do leczenia zaparć wiemy od kilkudziesięciu lat. Ale o tym że może radykalnie poprawić rokowania w leczeniu otyłości dowiedzieliśmy się niedawno. Nie chodzi tylko o to, że błonnik zwiększa objętość masy pokarmowej, a przez to sprawia, że spożywamy mniej jedzenia. Chodzi przede wszystkim o to, że błonnik jest pokarmem dla bakterii w naszych jelitach, których obecność warunkuje redukcję masy ciała. Dlatego też stosowanie błonnika w przypadku zaprać jest nieco odmienne, niż w przypadku leczenia nadwagi i otyłości. W tym pierwszym przypadku stosujemy zazwyczaj duże dawki przyjmowane jednorazowo. W naszym Centrum używamy do tego preparatu Regulobon, w skład którego wchodzą łupina nasienna babki jajowatej, błonnik z nasion owsa inulina z cykorii, mikrokapsułkowane kultury bakterii probiotycznych. W drugim przypadku, czyli przy nadwadze i otyłości, sugerujemy również Regulobon, ale jedną łyżeczkę 2–3 x dziennie, bądź to rozpuszczoną w wodzie lub innym napoju lub też dodaną do dowolnej potrawy. Błonnik ma też udowodnione działanie w innych kierunkach, niż zaparcia i otyłość. Istnieją dowody naukowe na to, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, miażdżycy, kamicy pęcherzyka żółciowego. Błonnik jest niezwykle istotnym elementem profilaktycznym w przypadku chorób jelita grubego, takich jak: nowotwory, uchyłkowatość, guzki krwawnicze bądź też szczelina odbytu. Jest także ważnym elementem leczenia zespołu jelita drażliwego, w tym przypadku stosujemy w naszym Centrum Regulobon łącznie z kroplami Gastrobonisol, a czasami z naparem z mieszanki ziołowej Bobonisan. Błonnik może także przedłużyć nasze życie. Badanie populacji prawie 400 tys. osób dowiodło, że osoby spożywające duże ilości błonnika były o 22% mniej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia, chorób infekcyjnych i nowotworów. Jednym z prawdopodobnych powodów tak fenomenalnych rezultatów jest to, że błonnik wzmacnia naszą odporność poprzez „dokarmianie” bakterii probiotycznych. Ponadto w jelicie grubym błonnik ulega rozkładowi przez bytujące tam bakterie, a w wyniku tego rozkładu powstaje niezwykle prozdrowotna substancja: kwas masłowy, który jest środkiem odżywczym dla nabłonka jelitowego. Sprawia on, m.in. to, że jest ono mniej przepuszczalne i znajduje zastosowanie w leczeniu cieknącego jelita.

Zawartość koszyka
Scroll to Top